Först och främst välkommen som hyresgäst hos oss på Brännborn Fastigheter. Vi hoppas att du kommer att trivas i din lägenhet. Hittar du inte vad du letar efter här så är du varmt välkommen att kontakta oss.
Har du adressändrat? Vid flyttanmälan till Skatteverket uppger du Lantmäteriets lägenhetsnummer, detta hittar du i ditt hyresavtal. Lägenhetsnumret förs in i folkbokföringen och ska uppges vid flytt. Gör din anmälan i förväg eller senast en vecka efter flytten. Skatteverket sprider din nya adress till samtliga myndigheter och även till många företag. Mer om syftet med lägenhetsregistret och vad det innehåller hittar du på www.lagenhetsregistret.se
Vill du ha eftersändning av din post får du beställa det hos Svensk adressändring www.adressandring.se
Du som är inneboende eller hyr lägenheten i andra hand ska inte ange c/o i din flyttanmälan. Du ska se till att ditt namn finns på dörren eller på postboxen i entrén om det finns en sådan.
Ytterligare en sak som kan vara bra att tänka på så här i början är hemförsäkring. Våra försäkringar täcker inte skador i lägenheten eller tillhörande biutrymmen som orsakats av hyresgästen eller tredje part.
Dessa skador kan bara ersättas genom din hemförsäkring. Det du har själv i bostaden, garaget samt förråd som hör till lägenheten kan vid skada bara ersättas genom din hemförsäkring.De flesta hemförsäkringar ersätter skador som uppstår vid t.ex. Brand, vattenskada samt vid stöld och skadegörelse.
Återigen så hoppas vi att du kommer trivas i din nya lägenhet. Välkommen hem.
Att bo i hyreslägenhet är den mest vanliga boendeformen i Sverige. Trots det är det inte alltid så lätt att veta vad man får och inte får göra i sitt boende samt att veta vilka de rättigheter och skyldigheter man har som boende är. Vad kan jag förvänta mig av min hyresvärd och vad förväntar sig de av mig?
Det första man bör tänka på som hyresgäst är att när man bor i ett flerfamiljshus har man ett flertal grannar mycket nära inpå. Man kan självklart inte kräva absolut tystnad just på grund av den anledningen men självklart ska man visa hänsyn. Att det är livligare hos en barnfamilj än hos en ensamstående pensionär är något man får lov att tåla.
Vi ska helt enkelt kunna leva ett normalt liv i våra lägenheter men man ska inte behöva acceptera bråk och skrik, hög musik eller störande spring i trapporna.
Det bästa sättet att få en så god grannsämja som möjligt är att helt enkelt visa hänsyn. Självklart finns det en massa regler för hur man bör uppföra sig i ett hyreshus men det viktigaste av allt är att prata med varandra. Har ni grannar en god dialog kommer de flesta av er att trivas samtidigt som ni får en god gemenskap i huset.
Som hyresgäst är du skyldig att sopsortera och vi förväntar oss att du gör ditt bästa för att källsortera rätt och att hjälpa till att hålla ordning i soprummet. Här under följer en liten guide som gör det lättare för dig som hyresgäst att sortera rätt.
Förpackningar av hårdplast
Burkar, dunkar, små hinkar, flaskor, korkar eller lock.
Förpackningar av mjukplast
Bärkassar och andra plastpåsar, medicinkartor och chipspåsar. Är plastpåsen mycket smutsig ska den läggas i restavfallet. Bryt sönder stora stycken frigolit.
Förpackningar av papper
Exempelvis mjölk- och juiceförpackningar även om de är plastade på insidan. Papperskassar hör också hit. Tänk på att vika och platta till så får du plats med mer.
Förpackningar av vitt glas
Här ska flaskor av vitt glas läggas. Skölj ur glasburkar och glasflaskor. Dricksglas och glödlampor ska läggas i restavfallet.
Förpackningar av färgat glas
Här ska flaskor och burkar av färgat glas läggas. Även dessa bör sköljas ur för luktens skull. Tänk även på att ta bort korken eller locket.
Tidningspapper
Tidningar, kataloger, brev, reklamblad etc.
Matavfall
Potatis- och fruktskal, kött- och fiskrester samt mat som blivit gammal kan du lägga bland matavfallet.
Förpackningar av metall
Konservburkar, värmeljushållare, tuber och läskburkar utan pant är exempel på metallförpackningar. Men även lock och kapsyler av metall är förpackningar som kan återvinnas.
Batterier
Alla hushållsbatterier skall läggas i röda batteriholkar, även de batterier som är återuppladdningsbara. OBS! Bilbatterier får inte ställas i soprummet. De skall lämnas till en miljöbod för farligt avfall eller där du köper nya.
Grovsopor
Grovsopor är saker som möbler, gamla cyklar och barnvagnar. Även elektroniska eller elektriska apparter hör hit. Textiler hör dock inte hit utan detta räknas som restavfall. Bildelar och gamla däck lämnas till skrotfirma eller direkt till tippen.
Restavfall
Här lägger du din väl tillknutna soppåse med skor, kläder, kuvert, leksaker, prydnadssaker mm. Med andra ord: Allt som blir över när du källsorterat enligt ovan.
I normalfall är uppsägningstiden tre kalendermånader, vilket innebär att om du säger upp dig den 5 mars räknad april, maj och juni som uppsägningsmånader.
Kortare uppsägningstid kan förekomma om man av någon anledning har ett så kallat korttidskontrakt samt vid dödsfall. Vi dödsfall gäller en kalendermånad om uppsägning sker inom de första 30 dagarna efter det att dödsfallet inträffat.
När du säger upp din lägenhet kan den första kontakten med oss vara antingen skriftlig eller muntlig. I båda fallen skickar vi alltid en skriftlig bekräftelse på din uppsägning och den bör du få ett par dagar efter det att uppsägningen gjordes.
Tänk på att du enligt hyreslagen är skyldig att ge oss som hyresvärd tillträde för att visa lägenheten för tilltänkta hyresgäster. Nekar du till detta kan du bli skadeståndsskyldig.
Ni måste lämna lägenheten senast den första vardagen klockan 12 efter det att kontraktet har gått ut. Lägenheten kommer att besiktigas i samband med avflytt och skador som inte anses vara normalt slitage kommer att debiteras dig som hyresgäst.
Checklista inför städningen
Kök
– Dra ut spisen, rengör runt om samt på bakvägg, skåpsidor och golv.
– Kokplattornas kanter rengörs.
– Kom ihåg att göra rent bakplåtar, ugn och värmeskåp invändigt.
– Köksfläkt eller ventilationsdon rengörs in- och utvändigt. Filter i kolfilterfläkt ska bytas!
– Kryddhyllan rengörs.
– Köksskåpens in- och utsidor tvättas rena, kom ihåg överkanterna!
– Lådor rengörs in- och utvändigt.
– Skärbrädans över- och undersida rengörs.
– Lampor rengörs.
– Kyl/sval och frys rengörs in- och utvändigt samt frostas av och luftas.
– Avtorkningsbara väggar rengörs.
Badrum och WC
– Tak och ventilationsdon rengörs.
– Avtorkningsbara väggar rengörs.
– Rengör lampor, badrumsskåp och spegel.
– Handfat och tvättställ rengörs.
– Toaletten skuras. Kom ihåg toalettstolens utsidor och krök!
– Gör rent under och bakom badkaret.
– Rengör golven och rensa golvbrunnen.
I alla rum
– Målade ytor, golv, trösklar och golvlister rengörs.
– Garderoberna rengörs. Kom ihåg hyllor, backar och översidor!
– Dörrar tvättas rena. Kom ihåg överkant samt karmar!
– Fönster delas och putsas på alla sidor samt karmarna.
– Fönsterbänkar rengörs.
– Elementen rengörs
Ska du ha en större fest så tala om det för dina grannar i god tid. Risken för irritation minskar om man är förberedd på en tillfälligt högre ljudnivå.
Tänk på att tv:ns och stereons ljud ska vara på en lagom nivå. Och tänk på hur du ställer dina högtalare, bara genom att ändra placeringen kan du förhindra att ljudet går in till grannen.
Försök att undvika att slå igen hiss- och trapphusdörrar. Lär barn och ungdomar att trapphusen inte är lekplatser eller uppehållsrum. Trapphusen är utrymningsvägar vid en eventuell olycka och därför får de inte heller användas som uppställningsplats för cyklar, barnvagnar m.m.
Rökning är förbjuden i allmänna utrymmen som t ex trapphus, hiss och tvättstuga.
Husdjur måste hållas under uppsikt och har du hund så se till så att den är kopplad inom bostadsområdet.
När du grillar på uteplatsen så se till så att röken inte stör dina grannar. Har du balkong får du endast använda elgrill.
Reglerna som styr förhållandet mellan hyresgäst och hyresvärd i Sverige kallas hyreslagen och finns i jordabalkens 12:e kapitel.
Sambo
Om ni bor tillsammans och bådas namn står med på hyreskontraktet delar ni på ansvaret för lägenheten. Det innebär till exempel att ni båda ansvarar för att hela hyran blir betald. Ibland vill hyresgäster som ska bli sambo, att även den inflyttande partnern ska stå med på hyrekontraktet. Det är först möjligt när den inflyttande partnern har varit folkbokförd på adressen minst ett år. Det är alltid upp till hyresvärden att bestämma vem som ska stå på kontraktet.
Överlåta en lägenhet
För att överlåta din lägenhet till en annan person krävs vår tillåtelse. Du måste ha bott med personen i minst tre år och ni måste ha använt lägenheten som ett gemensamt hushåll. Det ska även ha varit den enda stadigvarande bostaden för de sökande.
En kompis, inneboende eller andrahandshyresgäst kan inte överta ett hyreskontrakt. Det räcker inte med att han eller hon har varit inneboende. Det har inte heller någon betydelse om ni är släkt utan det är sammanboendet i sig som räknas.
Andrahanduthyrning
Om du inte ska använda din lägenhet under viss tid kan du, om det finns beaktansvärda skäl, hyra ut den i andra hand. Beaktansvärda skäl kan vara studier eller arbete på annan ort eller att prova på att vara sambo. Tänk på att uthyrningen alltså kräver vårt tillstånd och att du måste komma in med en ansökan om andrahandsuthyrning till oss.
Direktbyte
En hyresgäst får enligt hyreslagen överlåta hyresrätten för att genom byte erhålla annan stadigvarande bostad.
Detta betyder alltså att du kan byta till en annan hyresvärd, en annan boendeform eller till en annan ort. Tillstånd till bytet lämnas av hyresvärden om det finns beaktansvärda skäl för bytet och inga andra särskilda skäl talar emot bytet.
Betalning av hyra
Hyran betalar du förskottsvis varje månad. Betalningsdagen är alltid den sista vardagen före den månad hyran avser.
Om du återkommande betalar din hyra försent riskerar du att ditt hyresavtal sägs upp till det månadsskifte som inträffar 3 månader efter uppsägningen. Har du tillfälliga problem med att betala din hyra är det alltid bäst att kontakta din hyresvärd i god tid. Du har alltid rätt att få en uppsägning prövad av Hyresnämnden.
Brännborn Fastigheter lägger stor vikt vid din personliga integritet och skydd av dina personuppgifter. Denna dataskyddspolicy förklarar hur vi inom Brännborn Fastigheter behandlar dina personuppgifter och din personliga information. Den beskriver våra skyldigheter och dina rättigheter så att du ska känna dig trygg.
Vem är ansvarig för de personuppgifter vi samlar in?
Brännborn Fastigheter AB, org nr 556052-3507, (nedan kallat Brännborn Fastigheter) är personuppgiftsansvarig.
info@brannborn.se, 0431-44 98 00.
Ansvarig för dataskydd är Marika Aurell.
Du kan alltid kontakta oss vid frågor kring denna dataskyddspolicy genom att skicka ett e-postmeddelande till Brännborn Fastigheter.
För att kunna fullgöra våra skyldigheter gentemot personal, kunder och leverantörer, behöver vi behandla dina personuppgifter enligt nedan. Vi gör det med största möjliga hänsyn till din integritet. Personuppgifter som kan inhämtas samt ändamål och behandling av dessa, i samband med hyresgästförhållande i Brännborn Fastigheter.
Behandlade personuppgifter och Brännborn Fastigheters användning av dessa
Brännborn Fastigheter lagrar personuppgifter för att kunna hantera hyresavtalsförhållanden, administrera utskick m.m. till hyresgäster samt upprätthålla ett kösystem för presumtiva hyresgäster.
Utlämnande av personuppgifter
Vi kan lämna ut dina kontaktuppgifter i samband med att reparation och underhåll ska ske i din fastighet. När du säger upp ditt avtal så kan vi lämna ut dina kontaktuppgifter till de personer som fått erbjudande att flytta in efter dig.
Även andra bolag som tillhandahåller tjänster åt oss som t.ex. IT-system kan komma att ta del av dina personuppgifter vid administration eller support av våra system. I dessa fall upprätts ett så kallat personuppgiftsbiträdesavtal som säkerställer att en hög skyddsnivå för dina personuppgifter upprätthålls.
På anmodan av myndighet som till exempel polisen eller skatteverket kan vi komma att lämna ut personuppgifter vid utredning av brott eller med stöd av lag eller myndighetsbeslut.
Lagringstid
I den utsträckning Brännborn Fastigheter enligt lag eller myndighetsföreskrift är skyldig att spara uppgifter under längre tid än vad som anges ovan, sparas uppgifterna i enlighet därmed.
Rättslig grund för behandling av personuppgifter
Genom att teckna ett hyresavtal med Brännborn Fastigheter har hyresgästen accepterat de villkor som gäller samt till ovan behandling av personuppgifter. Presumtiva hyresgäster som ställer sig i kö har genom anmälan frivilligt samtyckt till de villkor som gäller samt till behandling av personuppgifter. Detta samtycke går att återkalla. Återkallelse sker genom att kontakta Brännborn Fastigheter via ovan angivna adress, e-post eller telefonnummer. En återkallelse påverkar inte lagligheten av den behandling som skett innan samtycket återkallades. En återkallelse innebär emellertid att den presumtiva hyresgästen stryks ur kön.
Hyresgästens tillgång till personuppgifter
Kunden har rätt att kontakta Brännborn Fastigheter för att få information om vilka personuppgifter om hyresgästen som behandlas av Brännborn Fastigheter, vilket sker genom att kontakta Brännborn Fastigheter via ovan angiven adress, e-post eller telefonnummer.
Hyresgästen har vidare rätt att begära att personuppgifter ska rättas eller tas bort eller att behandlingen av personuppgifter ska begränsas eller helt upphöra. Detta är dock begränsat till de fall där ett samtycke lämnats till behandling av personuppgifter.
Klagomål till Integritetsskyddsmyndigheten (IMY)
Vid klagomål på Brännborn Fastigheter behandling av personuppgifter kan IMY kontaktas. Besök www.imy.se för mer information eller kontakta IMY via e-post på imy@imy.se eller på telefon 08-657 61 00.
Behandlingar som utförs:
Typer av personuppgifter:
Laglig grund: Avtal. Ovan uppgifter krävs för att vi ska kunna fullgöra våra åtaganden enligt upprättat hyresavtal avseende lokal eller bostad ägd av Brännborn Fastigheter AB.
Lagringsperiod: Personuppgifter lagras till dess att hyresavtalet upphört och samtliga åtaganden/skyldigheter med hyresgästen reglerats. Uppgifter gallras från datasystemet var tredje månad.
Behandlingar som utförs:
Typer av personuppgifter:
Laglig grund: Avtal. Ovan uppgifter krävs för att vi ska kunna fullgöra våra åtaganden enligt upprättat hyresavtal avseende lokal eller bostad ägd av Brännborn Fastigheter AB.
Lagringsperiod: Personuppgifter lagras till dess att hyresavtalet upphört och samtliga åtaganden/skyldigheter med hyresgästen reglerats. Uppgifter gallras från datasystemet var tredje månad. Hyresavtalet sparas i pappersform i tre år.
Behandlingar som utförs:
Typer av personuppgifter:
Laglig grund: Samtycke. Ovan uppgifter krävs för att vi ska kunna fullgöra våra åtaganden om administration av kö till lokal/bostad.
Lagringsperiod: Till dess att personen/företaget själv begär strykning ur kön eller att personen/företaget tecknar hyresavtal om lokal/bostad.
Om du upptäcker att något är fel eller har behov att kontakta oss vid frågor via e-post hanteras de personuppgifter enligt följande.
Behandling som utförs:
Typer av personuppgifter:
Laglig grund: Samtycke. Ovan uppgifter krävs för att vi ska kunna uppfylla våra åtagande och följa upp eventuella felanmälningar eller frågor du skicka till oss.
Lagringsperiod: Vi lagrar dina personuppgifter så länge det är nödvändigt för att hantera din felanmälan eller för att svara på din e-post.
När du besöker vår hemsida använder vi oss av Google Analytics, en webbanalystjänst som tillhandahålls av Google, Inc. Google Analytics använder cookies för att samla in information om hur besökare interagerar med vår hemsida. Denna information hjälper oss att förstå och analysera besökarens beteende, inklusive sidvisningar, klick och tid spenderad på webbplatsen.
Behandlingar som utförs:
Typer av personuppgifter:
Laglig grund: Samtycke. Genom att acceptera cookies ger du ditt godkännande att vi behandlar dina personuppgifter med syfte att samla in och analysera webbstatistik med hjälp av Google Analytics. Du kan när som helt återkalla ditt samtycke genom att ändra dina cookieinställningar. Om du inte samtycker till användningen av cookies kan du välja att inte tillåta dem i din webbläsares inställningar.
Lagringsperiod: De uppgifter som samlar in med hjälp av Google Analytics lagras i 14 månader. Efter denna period raderas data automatiskt.
Vi använder oss av cookies för att förbättra din upplevelse på vår webbplats. Cookies är små textfiler som lagras på din enhet när du besöker en webbplats och hjälper webbplatsen att komma ihåg dina preferenser. Du kan hantera dina cookie-inställningar i din webbläsare. Observera att vissa delar av webbplatsen kanske inte fungerar korrekt om du inaktiverar cookies. De cookies vi använder kommer från Google Analytics (webbstatistik) samt marknadsföringscookies för att skapa och visa målgruppsinriktat innehåll och reklam för besökaren till vår hemsida.